Marina Lurs(Maria Loorberg)

1881 - 1922
Marina Lurs Maria Loorberg (scennamn Marina Lurs), var en av de starkaste kvinnorna i det ryska imperiet på 1900-talet - 1910-talet. Hon föddes 1881 i Tallinn (Estland), och avled 1922. Maria hade en atletisk kroppsbyggnad: vikt 80 kg och 168 cm lång. Hon tränades i tyngdlyftning genom entusiasten Adolph Andrushkevich, som vad den första tränaren  till den då berömda kraftkarlen, George Gakkensmidt. Maria hade varit i lyftträning sedan 1903 och senare började hon utföra kraftstunts och delta i brottnings mästerskap. 1905 började Maria delta  i karnevaler och cirkusar i Estland och andra provinser i Ryssland och utföra uppvisningar med sina kraftprov.
Marina var t.ex. kapabel att lyfta två män, som vägde 66 kilo vardera, med ena handen och samtidigt som hon kunde flytta en man upphängd med ett band som hon höll med tänderna! Marina kunde enkelt leka med två 32 kgs hantlar, pressa upp 90 kg med två armar, och rycka 48 kg med en hand.Liggandes på rygg kunde hon 32 gånger lyfta med sina ben med hjälp av en stång,två personer med en total vikt på 184kg .Hon visade ofta ett trick i ryggliggande där 9 personer balanserades på hennes raka ben.Augusti 1913 slog hon ett rekord: hon planterade bokstavligt armarna ordentligt på knäna och lyfte 13 personer med benen. Den totala vikten var 880kg - nästan ett ton! Publiken bländades av hänföring när Marina uppträde med sitt berömdaste stunts-  ”Live Carousel” där Marina snurrar runt med ett ok  med "mänsklig last" med sina fötter(den berömda manliga kraftkarlen Arthur Saxon lyckades hålla 1040 kg på benen).
  Hennes konstnärliga namn Lurs är förmodligen en kvinnlig version av namnet på sin landsman, kände och starke Georg Lurich. Under sin epok hyste hon en enorm popularitet, gick känd som en kvinnlig Kalev (Kalev är en nationell hjälte i Estland). Marina hedras fortfarande i Estland som den stora kraftkvinnan och stor kvinnlig brottare.
      Den ryska tidningen "Hercules" rapporterade 1913: "Särskild uppmärksamhet attraheras av en kvinnlig styrkeatlet, Marina Lurs Hon är perfekt byggd och har massiva men graciöst definierad muskulatur Lurs utför styrke tricks, vilket skulle vara bra nog för en stark manliga idrottare. " Ivan Lebedev, atlet och brottnings promotor, skrev om henne: "Hon arbetar som" Hercules " som i en gammaldags cirkus Varje trick är perfekt utförda med uttrycklig styrka. Samtidigt är hennes kropp grov men imponerar på Dig genom sina mjuka plastiska linjer. Låt oss sätta bilder av Marina Lurs på cirkus plakat och låt alla damer i staden se deras kvällsdotter som välförtjänt är stolt över sin styrka och harmoni ".