Kate Williams (Vulcana)

1875-1946


Kate Roberts, född Williams ( "Vulcana"),var en vacker,lätt och stark kvinna född 1883 av irländska föräldrar i Abergavenny,Wales.Vulcana var kanske den kändaste och bästa kraftkvinnan på sin tid.                                                Vulcana var näst äldst bland 15 syskon.Hennes föräldrar var cirkusartister.När hon var ung hon älskade hon att springa utan vila, klättra i  träd och allt det som man inte väntade sig flickor gjorde.När hon gick i mellanstadiet överraskade hon sin lärare och klasskamrater genom att bära skolans tunga orgel. Vulcana turnerade med kraftkarlen,William Hedley Roberts, mer känd som Atlas.Dom uppträdde på sk music halls, i Storbrittanien, Europa och Australien, med artistnamnet "The Atlas and Vulcana Group of Society Athletes". Atlas och Vulcana presenterade sig som bror och syster fast de levde som ett äkta gift par med många barn som de tog med till uppvisningsställena.Kate tog artistnamnet "Vulcana" i samband med att hon hade styrkeuppvisningar på "Music Hall of London" (ensam eller med Atlas).Hennes specialitet var att lyfta män.Hon kunde pressa en vikt med sin högra arm på 66 kg.Vulcana var den första kvinna att utföra den s.k.”Tomb of Hercules” som bara hade gjorts av några få kraftkarlar tidigare.Kraftprovet gick till så att hon lade sig under en stor plattform placerades på sin mage.Hon reste upp denna via sina ben,armar och bäcken med två hästar och deras förare.Hästarna och förarna fick sedan lämna plattformen i några sekunder och komma tillbaka igen.
 
Vulcana var en stor motståndare till att kvinnor skulle bära korsett som man såg som naturligt på den tiden.Hon ansåg att detta var tortyr för kvinnorna ffa mormödrarna.Vulcana nådde toppen av sin styrka och popularitet omkring 1910.Den 29 maj 1913 vid Haggar Theatre i Llanelly i Wales, där hon utmanade sin största rival,Harda om ett mästarbälte.Vulcana vann en 25 minuter lång styrkedemonstration.Vulcana blev hedrad av Frankrikes ”fader av bodybuilding”,professor Edmond Desbonnet samtidigt som hon kom med på omslaget till tidningen,La Sante par les Sports.Hon blev hedrad med över ett hundra medaljer under sin karriär. The Health and Strength magazine skrev 1904 att Vulcana var ”en veritabel Venus i form”.                              
Det finns en del legender angående hennes styrka och mod.Det sägs att hon en gång i Paris grep en tjuv och förde honom raka vägen till polisen.När hon var 13 år gammal stannade hon en skenande häst i Bristol.När hon var 16 år gammal frigjorde hon en lastvagn som hade fastnat i leran i Maiden Lane,London genom att upp den inför förvånande vittnen. Hon räddade två barn från att drunkna i floden Usk i juli 1901 för vilket hon fick en utmärkelse i tacksamhet. I Juni,1921 brann the Garrick Theatre i Edinburgh I samband med att kraftshow pågick  med the Society Athletes' performance. Vulcana riskerade sitt liv när hon räddade showens hästar.Hon fick allvarliga bränskador på huvudet.För detta fick hon en stor utmärkelse.
 
 
Vulcana och Atlas flyttade permanent till London på 1920-talet, och slutade att uppträda,1932. Vulcana blev påkörd av en bil i London 1939, och var vid medvetande när hon hörde sin egen död uttalas. Hon led av hjärnskador, men hon hämtade sig delvis,och överlevde både Atlas och yngsta dottern, som båda dog 1946.