Anette Busch

1882 - 1969

Anette Busch föddes i 1882 i Rapla länet, i en lantlig estniska by. Anette hade aldrig tidigare skådat styrkekapital som någon visste om en kvinna.Som tonåring flyttade hon till Tallinn och började träna i en lokal idrotts- klubb där hon lärde sig grunderna i idrott. Sedan flyttade hon till Ryssland, där hon sedan ingick i en cirkus trupp. Anette blev truppen starkaste kvinna, som utförde de svåraste stunts och tricks: hon rev järnkedjor, böjda järnstänger runt armen och bålen och bröt kopparmynt i två delar - allt med sina bara händer. Och hon utförde allt med lätthet, utan att någon märkbar ansträngning.
Anette Busch var vän med Marina Lurs.Anette var en kraftkvinna som blev känd för sin brottning med tjurar.Hon tog den helt via hornen med sina händer och förde den tillbaka till båset.Hon kunde gå i sk bryggställning och ha en spelandes tiomanna orkester ståendes på ett podie som var placerat över henne.Busch flydde den Ryska revolutionen genom att flytta till China och sedan till Japan.Där studerade hon japanska och startade sumo brottning.Hon brottades enbart med män som var imponerade över hennes kroppsbyggnad och hon betraktades som en ”halvgud” för dem.
Anette Busch och Maria Loorberg hade en längre uppvisningturnering tillsammans 1907.Kvinnorna besökte många städer och byar i Tsarryssland, inklusive Sibirien och ryska Fjärran Östern (och även Japan och Kina). De hade uppvisning i styrke stunts och utmanade lokala brottare och volontärer i brottning. De visade sin exceptionella styrka, mod och utmärkta brottnings färdigheter på många män. Estniske författaren Andres Ehin skrev en roman om dessa ovanliga kvinnor med självförklarande titeln "Hon golvade Hundra Män".
En stor skandal utbröt i georgiska staden Poti där Anette utmanades av den starkaste lokala mannen. Den hetlevrade sonen från Kaukasusbergen blev en åtlöje för sina vänner. Han var ute efter blod och jagade henne hårt för att få detta. Hennes vänner lyckades dock rädda från detta blodbad.
Ryktet om två exceptionellt starka flickor nådde den japanska kejsaren och emiren av Bukhara. Båda sovereigns ville se dem med egna ögon för att om flickorna är lika starka som de hade hört. Till skillnad från andra platser där vanligtvis ofrälsta beundrade Maria och Anette bedrifter, i Bukhara och Japan där uppträde de mest för eliten. Blåblodiga döttrar till adliga familjer var så glada över styrkan hos de två kvinnorna vilket resulterade i att de öste över dem med dyra presenter.
 
Medan livet för Maria Loorberg var bittert kort levde Anette Busch långt liv långt borta från sitt moderskap. När revolutionen och inbördeskriget (1917-1920) bröt ut, Anette Busch befann sig i Sibirien. Efter att ha insett situationen, bestämde hon sig för att lämna Ryssland och korsade gränsen floden och flyttade till Kina där många ryssar flyttade vid den tiden för att rädda sig från kriget och bolsjevikerna. På färjan träffade hon en tjeckisk officer, Jozef Hlinowsky, som flydde bolsjevikernas fångenskap. De blev vänner och sedan gifta.
Efter att ha bott i Shanghai för en kort stund, paret reste till Japan, där de var mycket framgångsrika. Josef blev hennes manager och de började att tjäna en massa pengar. Hemligheten bakom hennes framgång i Japan var förståeligt - hon var den första kvinnliga brottare utanför Japan. Cirkusdirektörer våldsamt tävlade med varandra i försök att rekrytera Anette.
Paret gjorde flera turer till Kina, Korea, Filippinerna och Taiwan. Överallt gjorde Anette succe.
Långt innan Sumo blev allmänt känt i Europa, hade den kvinnliga estniska sumobrottaren jublande japanska Sumo fans. Under tiden i Japan studerade Anette det japanska språket och blev mästare till att behärska sumo. Hennes motståndare var endast manliga brottare, som hon slog med vördnad genomhennes solida kroppsbyggnad (130kg) och perfekta brottnings teknik. Sumo flickan kunde njuta av hela Japan och åkte ofta dit.
 
Hennes artisteri i cirkusen under femton år gjorde henne förmögen.Hon byggde upp ett imponerat kapital i äkta pärlor.
 
Vid slutet av 1930 var Busch planer att komma tillbaka till Estland för att pensionera sig, men krigsoron med andra världskriget ändrade hennes planer. Han förblev i Japan och tillbringade en lugn pension. Busch dog 1969 var 87 år gammal.
 
På den tiden, var många cirkus shower byggda på falska tricks och bedrägerier inom publiken; de flesta brottnings matcherna arrangerades med förutbestämda resultat. Ett stort undantag var en turnering som gick i Hamburg på någon krog utan publik och vadslagare för att se vem som var starkast på riktigt.När det gäller kvinnors cirkus brottning, så var de tekniska och atletiska nivåerna väldigt låga att idrottsspecialisterna inte tog dem på allvar. Dock gällde detta inte Marina Lurs - hon var en av de få verkliga kvinnliga idrottare av sin tid (i dagens mening) - om hon hade stora tyngder så var dessa också tunga på riktigt.När hon brottades så gjorde hon det utan vadslagning.