Abbye "Pudge" Stockton

1917 - 2006Abbye Stockton var en professionell kraftkvinna och föregångare till dagens kvinnliga kroppsbyggare  som blev känd genom sitt medverkande på Muscle Beach under 1940-talet.
Abbye Stockton flytta till Santa Monica, Kalifornien 1924. Hon fick smeknamnet "Pudgy"(”knubbig”) som barn, och namnet hängde med, trots att hon endast vägde cirka 52 kg på en längd av 157 cm . "Hon började dejta UCLA studenten Les Stockton under sin sista år på high school, de gifte sig 1941.Les tävlade i tyngdlyftning,brottning och gymnastik.
Efter examen från high school började hon ett stillsittande arbete som telefonsvarare.Hon blev missnöjd hur inaktiviteten påverkade hennes kropp.Därför började hon att lyfta vikter.
Hon sa vid en senare intervju med Sports Illustrated:
”På den tiden var det okvinnligt att lyfta vikter.Folk trodde om kvinnor lyfte vikter så skull de få ett manligt utseende.Vi skrattade åt att de hade fel.”
 
Stockton och hennes make var frekventa besökare på Muscle Beach, där de i första hand tränade akrobatik och gymnastik. Ett av deras mest kända bedrifter där Pudgy tjänar som sk "understander"(undertagare), för att stödja Les (81 kg) över huvudet i en hand till hand stödjande ställning. Ett annat berömt trick var då Pudgy stod med fötterna på sin mans händer som lyfte henne rakt upp samtidigt som hon hade en stång på 45 kg med raka armar,över dem.Genom gymnastikens popularitet på Muscle Beach(till stor förtjänst genom Pudgy och hennes tidningsartiklar och shower) började staden Santa Monica sätta upp olika anordningar för gymnastik där stora folksamlingar upp till tusental kom till varje given kväll..Pudgy blev snabbt en medie favorit, och förekom i många tidningar avfotograferad i som t.ex.Life, Pic, och Laff. Hon var också med i journalfilmer Whatta build and Muscle Town USA, liksom annonser för Ritamine Vitamin Company och Universal Camera Company. Hon uppskattar att hon var med på omslaget till fyrtiotvå tidningar i slutet av 1940-talet (Todd, 1999). Hon poserade med många av de främsta manliga kroppsbyggarna från den tiden, inklusive John Grimek och Steve Reeves (Black, 2004).Pudgy förekom i många reklamsammanhang.
Pudgy var en pionjär på att bära en tvådelad baddräkt.Detta för att kunna möjliggöra rörelserna smidigare.”Du kunde inte köpa en tvådelad dräkt så min mor slet sönder en gammal behå för att använda som mönster”.
Dr Jan Todd,tidigare kallad ”starkaste kvinnan i världen” minns:
”varje kvinna inom bodybuilding som tar på sig en baddräkt och stiger upp på poseringspodiet,varje kvinna som drar på i ett tyngdlyftningsmoment och varje kvinna som styrkelyfter och kämpar på med tunga pressar och lyft är skyldig en tacksamhetsskuld till Pudgy Stockton.Hon hjälpte till att göra dessa sporter möjliga i modern tid.
Före Pudgy´s tid fanns det många kvinnor som Vi associerade med tyngdlyftning men de flesta av dem var stora professionella sk kraftkvinnor som uppträde på cirkus,sidoshower eller varietéer.Dom var inte lika fysiskt lockande som Pudgy.Hon var viktig eftersom hon kunde visa nyttan av styrketräning för gemene man och framför allt kvinnor”
Jack LaLanne berättade för the New York Times:
“Pudgy är en av de bästa alteterna jag har kännt.Hon var en bodybuilder,gymnast och en akrobat.Hon gjorde allt detta.Pudgy var en ecceptionell människa.”
 
Les tjänstgjorde i andra världskriget som pilot.När hand återvände så öppnade han och Pudgy en egen hälsoklubb.De var pionjärer med att skapa en tränings klubb bara för kvinnor.Det blev en bra framgång så att öppnade upp ytterliggare två klubbar som var utrustade för både män ock kvinnor.1952 gick de ihop med Mr Amerika John Farbotnik.
År 1944 började Pugde skriva i en regelbunden kolumn om kvinnors träning "Barbelles", i tidningen Strength & Health (fanns mellan 1932-1986),den mest inflytelserika bodybuilding tidningen i världen då. Hon skrev till likasinnade kvinnor om styrketräning.Hon hjälpte också till att organisera de första sanktionerade tyngdlyftnings tävlingarna för kvinnor. Den första av dessa tävlingar med sanktion från The Amateur Athletic Union hölls den 28 Februari 1947 i Southwest Arena i Los Angeles. I denna tävling pressade Pudgy 45 kg, ryckte 47,5 kg, och stötte 61 kg.
Kraftsports tävlingar för kvinnor var i stort sett obefintliga på 1940-talet, och Stockton höllt bara på en kort period under sin karriär - hon kallades "Miss Physical Culture Venus" 1948. Hon installerades in i IFBB Hall of Fame 2000.
Pudgy fortsatte sin karriär med att arbeta på olika gym fram till sin pension,66 år gammal.
Pudgy och maken Les hade en dotter. Les dog den 19 april 2004 vid en ålder 87 från melanom (Roark, 2004). Abbye avled den 26 juni 2006 vid en ålder av 88 genom komplikationer från hennes Alzheimer´s sjukdom.
1991 hedrade the association of Oldtime Barbell and Strongman Abbye.
1988 mottog hon the Steve Reeves Internationel Society Award
2000 invaldes hon till the Joe Weider Hall of Fame
Les blev också invald där för att ha delat Pudgy med världen och fick smeknamnet ”Mr Pudge”