Eugen Sandow (egentligen Friedrich Wilhelm Müller), född den 2 april 1867 i Königsberg i Preussen, död den 14 oktober 1925 i London, var en preussisk kroppsbyggare, känd som "den moderna kroppsbyggningens fader".

Sandow föddes som son till en tysk far och en rysk mor. Han lämnade Preussen 1885 för att undvika militärtjänst och reste över hela Europa. Han blev tidigt fascinerad av grekiska statyer och atletiska gladiatorer, varför han påbörjade sin styrketräning. Han blev så småningom anställd av dåtida cirkusdirektören Florenz Ziegfeld i syfte att utföra styrkedemonstrationer. Sandow nådde snabbt en stor popularitet bland publiken för sin muskulösa kropp och fysik. I slutet av 1800-talet blev han ofta filmad och medverkade i ett flertal kortfilmer. 1901 organiserade han den första kroppsbyggartävlingen i London.
Sandow var en karimatisk ledare med stora kunskaper inom styrketräning.Han var en man som kunde "samla ihop alla lösa trådar" och knyta dem samman till något greppbart.
Med hans ledning och kunskap kunde de första "riktiga" och kompletta gymmen byggas upp.
Sandows kropp för den nya typen atlet.

Gymmen historia sid 3
Eugen Sandow hade också en egen klinik för fysisk fostran och styrketräning i London kallat "Sandow Institute" men egentligen var det korrekta namnet Institute of Physical Culture London.
Här igenom kunde man köpa illusterade brevlektioner via postorder.

I 30 år ansågs Sandow vara den främste fysiologen genom tiderna.
Oavsett vilken bok han skrev så blev den en bestseller
Han höll föreläsningar i hela världen och talade flera olika språk flytande

Böckerna Sandow´s System of Physical Training(1894) och *Strength and How to Obtain it(1897) fickstort inflytande.
De var rikligt illusterade med fotografier och teckningar och fungerade både som minnesalbum och instruktörsböcker eller handledningar för hemträning med rörelsebeskrivningar i ord och bild.

Hans bok "Life is Movement" lästes och uppskattades av flera kungliga familjer,politiker,präster,medicinska experter och ledarna inom affärsvärlden samt av gemene man.

Sandow lanserade sina träningsmetoder i den illustrerade tidningen Sandow Magazine.
denna bok hade tabeller där läsaren kunde fylla i sin vikt och längd samt egna mått vid handled,lår,bröstkort,över-och underarm,mm.Här hade han skapat de första schablonerna för ideala kroppsmåtten som kunde uppnås med träningen.Man kunde helt enkelt följa sin egen fysikaliska utveckling.Fantastiskt nog så använder Vi än idag hans måttskala.

Eugene Sandow har stått modell till statyn som delas ut till vinnarna i världens mest prestige fyllda tävling inom bodybuilding,Mr Olympia.