Sean Connery var med i en stor bodybuilding tävling i USA.1953 års NABBA tävling där Bill Pearl segrade.Du ser James Bond som nr 4 från vänster i bild.Bonds placering ska Vi vara "hovsamma"med.Hade gjort likadant om vår kung hade varit med i en sådan.

Kina
De tidigaste spåren av tynglyftningsutövande torde vara ca 5000 år före Kristus men man har kunnat via arkeologiska studier se att kineserna var bra avancerade i alla fall så tidigit som 3600 år före Kristus.

I Kina, likt Rom eller Aten, engagerades soldater i olika typer av styrketräning för att förbereda sig för strid. I själva verket har historiker upptäckt kinesiska dokument som går tillbaka till 3600 före Kristus
Enligt Chu dynastin (1122-1249 f Kr) fanns det i krigarnas läroböcker nedtecknat angående viktlyftning bl.a.           
                                                     
 

Egypten
Man har spårat via väggmålningar sk  tyngdlyftningsutövande ända tillbaka som 3500 år f.Kristus i Egypten.Man ser då kraftkarlar lyfta tunga lädersäckar(fyllda med sand),tunga hantlar,indianklubbor eller likande sådana,
Framför allt tyder säckarna på tävlingsinriktning då dessa kunde varieras i vikt.Egypten betraktas som ha gjort de första stegen till dagens moderna tyngdlyftning.De hade redan då moment som ryck och press med dessa sandsäckar.Dock finns det en vis tvekan att allt skulle vara så från visa arkeologer liksom att det var så.

 Väggmålning 1900 fKr
Egypten Beni Hasan
Visar tyngdlyftningsträning

Grekland

Grekerna såg ingen motsättning mellan det kroppsliga och det andliga.Tvärtom förmodades de själsliga funktionerna stå i samklang med de kroppsliga.Gudstron och nödvändigheten att försvara landets integritet var avgörande för den fysiska träningens utveckling.Redan i Homeros Iliaden och Odysséen kan man spåra en fin idrottslig uppfattning i talrika skildringar av idrottstävlingar från början av historisk tid,för knappt 3000 år sedan.Av de fyra panhellenska festspelen var de Olympiska spelen(776 f.Kr. till år 393) absolult störst och mest betydande.

Den klassiska skulpturen med spjutbärande ynglingen.
För knappt 2000 år sedan bedrev man kroppsövningar och tävlingar som kunde utveckla en fulländad fysik som männen från Hellas kunde ha.

Bänkpressens historia

Man vet inte exakt när bänkpressen började ta form.Bänkpressen tränades mycket måttligt under 20-30 talet.Under 40-talet började kroppsbyggarna träna och tävla i momentet bänkpress.Tävlandet hade inte samma regler som idag.Man bestämde sig strax före en tävling vilka regler som skulle antas.En herre vid namn George Eiferman var kanske den förste att föra fram bänkpressen som ett fantastiskt sätt att bygga ffa bröstmuskler på.Hans muskulösa pectoraler var utan tvekan byggda genom bänkpress och det spred sig snabbt i gymvärlden.De första tävlingarna under 50-talet var bänpressen med som ett moment tillsammans med marklyft,knäböj,press bakom nacken samt bicepscurl.Man kallade grenen för "udda lyft" innan det formades till dagens styrkelyft och dess tre moment där bänkpressen ingår.

 Den moderna poseringsbyxan              var en idé från den amerikanske teaterproducenten Florenz Ziegfeldt.Han ordnade så att Eugen Sandow(den första moderna kroppsbyggaren) att överge gymnastikdräkten till förmån för en mer avklädd scendräkt.


De första duscharna
En man vid namn Roberts i Boston på ett YMCA gym introducerade duschning till de tränande,1875.
Han ville förespråka god hygien och hade som talesätt:"låt det inte gå en dag utan att Du tränar tills Du svettas och duschar efteråt".Detta kan man säga var ytterliggare en utveckling av hälsan inom gymkulturen.
 

Muscle beach
Los Angeles
1949


Muscle Beach,
är "Bulls eye" eller "Mecca" för bodybuilders,
ligger i Los Angeles.
Det var runt Santa Monica Bay som det hela startade.Platsen var idealisk för bodybuilders.Klimat,maten och allmänhetens inställning till kroppskultur hade rätt mix för att trivas och utvecklas i denna genre.Det utvecklades en speciell livsstil,kultur.En riktigt het sommardag fick några byggare nog.Det var för vart gymmet oavsett hur de lilla gnisslande fläkten arbetade i taket.Man bar helt enkelt ut gymgrejorna så praktiskt nära stranden som möjligt.Här fanns svalkan och träningsorken kom tillbaka.Det blev både dopp i havet och pressar i bänken osv som kunde varvas på ett sätt som ingen kunde drömma om tidigare.1934 fick de impulsiva och varma byggarna hjälp av en dam vid namn Kate Giroux.Som senare fick namnet "modern" till Muscle Beach.Hon såg till att kommunen satsade lite på denna plats för bättre träningsmöjligheter.Det började att byggas ställningar med romerska ringar och träningsbänkar som gjöts fast i marken.Det blev det riktiga startskottet för Muscle Beach utveckling.Publiken strömmade till för att se byggarna träna och akrobaterna uppträda.

 

Konstnären Ronny Hård både tränade på gym och gjorde karikatyrer av de tränande eller av gymvärlden

Detta konstverk finns på Malmö idrottsmuseum
Konstnär Rudolf Kaesbach

Tyngdlyftningen                                                              Innan Tyngdlyftningen organiserades med tävlingar,viktklasser,tävlingsstång så var de sk kraftkarlarna förgångarna med sina kraftuppvisningar på cirkus och andra arenor
Man kunde också ha en form av tävlingsinslag där man tävlade mot varandra med samma vikt där antalets reps avgjorde segern.Man tävlade såväl med en arm som två .
Var man stor så hade man oftast en fördel mot den minste då inga viktklasser gällde då.
Denna form av tävling med en samt två armar fortsatte även en tid in på den moderna och organiserade Tyngdlyftningshistoriens början.
Sverige - de först lyftarklubbarna
Östermalms Atletklubb 1887,uppgick i Stockholms Atletklubb 1917
GAK Enighet Malmö 1892,Eskilstuna GAK 1892
1945 bryter sig en del medlemmar ur GAK Enighet och bildar en specialklubb bara för tyngdlyftning,Malmö Atletklubb(MAK)
Redskapen var fram till 1922 främst kulstänger,korta hantlar,slängkulor,”pundingar”(vikter med handtag på ena sidan)
Först 1914 kom viktklasser i tävlingarna

Listan ovan visar i vilka olika typer av lyft man tävlade i förr samt de tidiga rekorden.

En professonell fransk atlet med artistnamnet Batta roade sig själv och publiken med vidstående trick.Han fattade en mycket ohanterlig hantel på precis 100 kg,som han sedan skruvpressade med en hand.Därpå gick han från den hopkrupna skruv-presställningen ned med ena handen i golvet och intog sidlutande enhandstående med rak armbåge.Under denna arm hade han 6 st skrapspetsade knivar.Han blev kvar i denna ställning i 20 sekunder.

Ricky Bruch

var antagligen den första att på allvar införa musiken i gymmet
Någon gång under slutet av 60-talet fick han idén.               Han kunde komma ner en (egentligen mycket ofta) sen kväll till Baltiska Hallens skivstångshall (bara namnet!).   Med hjälp av en vaktmästare eller taxichaufför kunde det komma ner (i källaren) till en skara mycket glada tränarkompiskar,drivor med vinylskivor,förstärkare, högtalare,skivspelare samt oftast en stor påse med godis

Men till sist blev det också eget försök till vinylframgång genom en inspelning i Tyskland

Ricky Bruch -  mig fångar ingen brud  - nästan in på svensktoppen i slutet på 70-talet
Baksidan -Baby do do

REDSKAPSUTVECKLING(liten del av det som kommer att redovisas)
1569 - Träning med hantlar och metallskivor – se Mercurialis träningshandbok "De arte gymnastica"
1779 – Buzaglos maskin för att lyfta sig själv,England
1813 - Primitiv skivstång  – se Gutsmuths träningshandbok
1865 - Hantel med reglerbara viktskivor – se George Windship
1880 - Träningsapparater enligt William Blackie -se även Dodley Sargent
1897 – Sachs och Jaffes apparat för träning i hemmet
1888 - Hantelövningar enligt Viktor Balck – illustrerad idrottshandbok band 3
1902 - Claverts skivstång  – inga skivor utan varierande vikten med blyhagel
1918 - Krudops skivstång  – med bara två skivor
1919 – Ayds stång med skivor i klot
1919 – Pollums moderna skivstång
1981 – Säkerhetsanordning som lyfter undan tyngden i bänkpress,USA